⭐🚚 Z důvodu vysokých teplot může být doba doručení 4-8 pracovních dnů 🚚⭐

Čokoládové koktejly a drinky pro každou příležitost

Každý čokoholik touží po tom, aby si svou oblíbenou pochoutku mohl dopřávat co možná nejčastěji. Čokoládové drinky jsou tak tou správnou příležitostí, jak dát ochutnávání čokolády zcela nový rozměr. Ať už chystáte rodinnou oslavu, nebo večerní relax, jsou čokoládové koktejly tím pravým společníkem. V tomto článku tak můžete objevit špetku inspirace pro míchání hřejivých i osvěžujících čokoládových drinků a koktejlů v alkoholických i nealkoholických variantách.

Jak dostat čokoládu do drinků a koktejlů?

Ještě než začnete procházet jednotlivé recepty, je dobré udělat si alespoň základní přehled o tom, jaké čokoládové ingredience se v koktejlech nejčastěji vyskytují. Mimo klasické tabulky čokolády, které se musí před použitím do koktejlů nejdříve rozpustit, se totiž v receptech objevují i následující alternativy.

Creme de Cacao

Vyrábí se přímo z kakaa, které je vystaveno působení alkoholu a následně je tento sirup ještě doslazován. Ačkoliv v nás může název této ingredience evokovat spojení s jemnou smetanou, ve skutečnosti žádnou smetanu neobsahuje. V míchaných nápojích se však často v kombinaci se smetanou podává. Obvykle obsahuje zhruba 20 až 25 procent alkoholu a dá se pořídit ve světlé i tmavé variantě.

Čokoládový likér

Čokoládové likéry jsou oproti Creme de Cacao často popíjeny jako samostatná pochutina. Ačkoliv postup výroby je velmi podobný jako u Creme de Cacao, můžete se setkat i s likéry, které jsou na bázi smetany. V této kategorii je také poměrně široké rozpětí obsahu alkoholu od 15 do 30 procent.

Kakaový prášek

Do některých – zejména nealkoholických – variant budete pravděpodobně potřebovat kakao nebo kakaový prášek. Oceníte jej především při přípravě horké čokolády, některých koktejlů, ale také při přípravě nejrůznějších smoothies.

Čokoládové hoblinky

Jako vhodný doplněk na dozdobení koktejlů se vám mohou hodit čokoládové hoblinky nebo vločky. Můžete je ale přimíchat i do samotných drinků, abyste jim dodali zajímavou texturu.

Klasické čokoládové koktejly

Chystá se u vás doma párty nebo si prostě chcete dopřát pár příjemných chvilek ve společnosti čokolády? To byste určitě neměli vynechat následující short drinks, které zaručeně rozjedou konverzaci při každé společenské příležitosti. Jejich příprava je skutečně snadná.

Čokoládové koktejly a drinky pro každou příležitost

Čokoládové Martini

Tento jemný čokoládový koktejl poslouží jako jedinečný aperitiv. Jeho příprava je navíc poměrně rychlá a snadná. Podle tohoto receptu byste měli vyrobit 4 short drinks.

Ingredience

  • 240 ml vodky (případně ginu)
  • 120 ml tmavého Créme de Cacao 
  • 120 ml smetany
  • led

Postup

Naplňte shaker ledem a jednoduše do něj nalijte všechny potřebné ingredience. Shakerem následně třepejte tak dlouho, dokud se všechny suroviny nesmísí a nápoj se náležitě nenachladí. Poté můžete rozlévat do připravených skleniček na martini. 

Tip: Důležitá je samozřejmě také prezentace celého short drinku, okraje skleničky tak můžete dozdobit kakaovým práškem. 

Čokoládový Mudslide

Dalším oblíbeným čokoládovým koktejlem z kategorie short drinků je mudslide. Jedná se o sladký a krémový koktejl, který kombinuje alkoholové opojení a sladké mámení.

Ingredience

  • 120 ml vodky
  • 120 ml kávového likéru (např. Kahlua)
  • 120 ml smetanového likéru (např. Baileys)
  • 120 ml smetany
  • čokoládové hoblinky
  • led

Postup

Do shakeru nalijte vodku, kávový likér, smetanový likér a smetanu. Vše důkladně protřepejte, až vám vznikne hladká a vychlazená směs. Tuto směs můžete následně rozlévat do připravených skleniček. Před podáváním ji ještě dozdobte čokoládovými hoblinami, které dodají celému drinku další chuťový rozměr a ozvláštní její texturu.

Čokoládový Old Fashioned

Tento drink patří mezi ty jednodušší na přípravu a jistě jej oceníte po náročném pracovním týdnu k vaší chvilce relaxace. Tento drink je oproti své standardní variantě jemný a sladký, pokud byste chtěli mít drink ještě čokoládovější, můžete také zkusit použít čokoládovou whiskey. 

Ingredience

  • 60 ml whiskey
  • 15 ml čokoládového likéru
  • 1 kapka čokoládového bitteru
  • plátek pomeranče
  • kostka ledu

Postup

Na kostku ledu ve skleničce nalijte whiskey a čokoládový likér. Ten zakápněte čokoládovým bitterem a promíchejte, aby se jednotlivé složky propojily a zchladily. Do nápoje následně vymáčkněte šťávu z pomeranče a případně jím nápoj dozdobte.

Tip: Vizuální prezentaci můžete posunout na vyšší level, pokud roztavíte kousek čokolády a namočíte od něj skleničku, po které necháte čokoládu stékat. Takto ozdobenou skleničku umístěte do lednice, aby vám dekor ztuhnul.

Čokoládové koktejly a drinky pro každou příležitost

Čokoláda a slaný karamel: Proč spolu chutnají tak skvěle?

Příchuť slaného karamelu představuje dokonalou rovnováhu sladké a slané chuti. Možná na tuto chuťovou kombinaci nahlížíte s počáteční nedůvěrou, kterou nezviklá ani to, že se jedná o jednu z nejpopulárnějších příchutí čokolády. Je proto dobré si také uvědomit, že i některé další dříve nepředstavitelné chuťové kombinace dnes vnímáme jako zcela běžné – co třeba dnes již oblíbená čokoláda s chilli nebo lahodný kávový nápoj moccaccino? Pojďme se na čokoládu, slaný karamel a další zdánlivě protichůdné příchutě podívat blíže.

Přečíst celý článek

Teplé čokoládové nápoje

Čokoládu si můžete vychutnat i v teplé podobě, ideální příležitostí pro to jsou sychravé podzimní dny. Teplé čokoládové nápoje jsou krémové, syté a krásně vás prohřejí. 

Klasická horká čokoláda

Možná máte pocit, že o přípravě nejrozšířenějšího čokoládového nápoje už víte všechno. Přesto je dobré si čas od času připomenout ty nejdůležitější zásady správné přípravy horké čokolády, protože jen tak si ji můžete vychutnat v celé plnosti chutí.

Ingredience

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 polévkové lžíce kakaa 
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • šlehačka na dozdobení

Postup

Na plotně zahřívejte postupně mléko na mírném plameni, než bude teplé. Nemělo by vřít. V misce si mezitím vyšlehejte kakao a cukr s troškou mléka, podobně jako když si připravujete puding. Směs postupně vmíchejte do zahřátého mléka, dokud vám nevznikne nápoj hladké konzistence. Před rozlíváním ještě přidejte do horké čokolády vanilkový extrakt. Před podáváním si můžete nápoj dozdobit ještě šlehačkou.

Mexická horká čokoláda

Na první pohled se vám může zdát, že mezi mexickou a klasickou horkou čokoládou není příliš rozdílů. Tím nejzásadnější je však příprava obou nápojů, jaké je tajemství úspěchu při přípravě mexické horké čokolády?

Ingredience

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 skořicový lusk
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka chilli

Postup

Na plotně postupně ohřívejte mléko společně se skořicovým luskem a dávejte pozor, aby mléko nezačalo vřít. Skořici nechte v mléce louhovat zhruba 5 minut. Mezitím si připravte směs z trošky odlitého mléka, kakaa, cukru, vanilky a chichilliuto směs po vyndání skořice postupně vmíchejte do mléka. Po odstavení z plotny je důležité horkou čokoládu ještě vyšlehat do hladké pěny, v Mexiku se k tomu obvykle používá metlička zvaná molinillo, ale stejně dobře vám poslouží i tyčový mixér.

Horká čokoláda: Víme, odkud pochází i jak si ji nejlépe vychutnat!

Horká i studená, s marshmallow nebo s chilli papričkami… Horká čokoláda se sice v různých koutech planety připravuje různými způsoby, ale na jednom se shodnou lidé po celém světě: pití horké čokolády dokáže potěšit chuťové pohárky i mysl zároveň. Hledáte více hřejivých informací o této teplé pochoutce? Tak to byste neměli minout následující článek.

Přečíst celý článek
Čokoládové koktejly a drinky pro každou příležitost

Nealkoholické čokoládové koktejly a drinky

Pokud patříte mezi ty, kteří neholdují alkoholickým variantám, jistě vás potěší čokoládové nápoje, které vytvoříte i bez použití alkoholu. 

Čokoládové smoothie

Není nad to zpříjemnit si start dne chutným čokoládovým smoothie. Jeho příprava je poměrně rychlá a snadná, a tím pádem vás při ranním spěchu příliš nezatíží. Při přípravě můžete použité ovoce obměňovat, a tak může výsledná chuť smoothie pokaždé jiná. Do základu je ale dobré vždy použít banán. Smoothie chutná dobře i v případě, že si místo klasického mléka vyberete rostlinnou alternativu.

Ingredience

  • 1 banán
  • 250 ml mléka 
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce medu
  • kapka vanilkového extraktu
  • další ovoce dle chuti

Postup

Příprava je skutečně jednoduchá a rychlá. Všechny ingredience vložte do mixéru a zapněte jej na vysoké otáčky. Mixujte, dokud nebudou veškeré ingredience promíchané. Před podáváním ještě směs ochutnejte a případně doslaďte.

Ledová čokoláda

Pokud venku stoupá teplota, jistě oceníte možnost zchladit se osvěžující porcí čokolády. Její příprava je snadná, ale je třeba ji připravit s předstihem, aby vám stačila zamrznout. Ledovou čokoládu jednoduše připravíte stejně, jako byste připravovali horkou čokoládu. Výslednou směs ale nalijete do formiček a zamrazíte ji. Po zamrznutí můžete jednoduše podávat.

Čokoládový milkshake

Milkshake představuje jednoduchou a chutnou svačinku, není tak hutný jako smoothie a příjemně osvěží. Pro estetický dojem můžete milkshake dozdobit čerstvě našlehanou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.

Ingredience

  • kopeček zmrzliny
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěné čokolády

Postup

Příprava čokoládového koktejlu je podobně jednoduchá jako u smoothie. Vezměte všechny suroviny a dejte je do mixéru. Směs mixujte, dokud nebude mít jemnou a krémovou strukturu. V případě, že máte raději hustší milkshake, tak můžete do směsi přidat více zmrzliny. Milkshake můžete dochutit použitím karamelového nebo javorového sirupu. Vyzkoušet můžete ale také přidání rozdrcených sušenek jako například Oreo.

Užijte si lahodnou chuť čokoládových drinků

Čokoládové koktejly a drinky jsou jedinečnou příležitostí, jak si dopřát trochu radosti ve všední i nevšední dny. Ať je teplo, nebo zima, čokoládový koktejl vás může zahřát i zchladit. Čokoláda je skutečně všestrannou ingrediencí, která přímo vyzývá k tomu, abyste popustili uzdu své chuťové fantazii. Není tedy na co čekat! Vzhůru pro tu správnou čokoládu a pusťte se do kulinářských experimentů. Na zdraví!