⭐🚚 Z důvodu vysokých teplot může být doba doručení 4-8 pracovních dnů 🚚⭐

Mistrovství čokoládových omáček: Jak na to?

Čokoládová omáčka se může stát zlatým hřebem vašich dezertů i nápojů. Ať už si s ní pokapete zmrzlinu, nebo ji použijete jako polevu na dort, jistě si získá vaše chuťové pohárky svou lahodnou chutí. Jakmile se ji jednou naučíte vyrobit, stane se pevnou součástí vašich kulinářských jistot i experimentů. Přípravu snadno zvládne ostřílený gastroexpert i začátečník. Podívejte se, co byste o přípravě čokoládové omáčky měli vědět.

Druhy čokoládových omáček

Při probírání se jednotlivými recepty celkem rychle zjistíte, že čokoládových omáček je hned několik druhů. Každá z nich vám nabídne nejen odlišný chuťový profil, ale také rozličnou texturu. Které druhy čokoládových omáček patří k těm nejpoužívanějším a jak se nejčastěji používají?

Hořká čokoládová omáčka

Jak název napovídá, jedná se o čokoládovou omáčku, kterou vyrobíte z hořké čokolády. Nejčastěji se k tomuto účelu používá tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaové sušiny (alespoň 70 %). 

Vyrobená omáčka v sobě mísí chuť sladkosti a hořkosti, což z ní činí univerzální prostředek k vylepšování nejrůznějších pochutin. Stane se tak vaším pomocníkem při zdobení zmrzlinových pohárů, nejrůznějších dezertů, ale třeba také může sloužit jako základ pro výrobu složitějších čokoládových experimentů.

Mléčná čokoládová omáčka

O něco sladší pochutnání vám přinese mléčná čokoládová omáčka. Kvůli svému složení má o něco světlejší barvu než její hořká alternativa. Užijete ji především při zdobení lehčích dezertů z piškotového těsta, ale svou práci dobře odvede i na vanilkové zmrzlině nebo jako omáčka k máčení ovoce nebo žužu.

Bílá čokoládová omáčka

Nejsladší alternativou ze tří základních typů čokoládových omáček představuje bílá čokoládová omáčka. Nabídne vám jemnou krémovou chuť s tóny vanilky, která skvěle podtrhuje chuťový profil lesního ovoce. Jejími službami nepohrdnete ani v případě, že budete chystat palačinky nebo vafle. Milovníci bílé čokolády pravděpodobně neodmítnou možnost přidat si trošičku této omáčky do kávy.

Ochucené čokoládové omáčky

Základní čokoládové omáčky můžete dle vašich chuťových preferencí také dále dochucovat. Nejčastěji se pro tyto účely ale využívá hořká čokoládová omáčka, která vhodně zvoleným dochucením dokáže pozvednout úroveň vašeho dezertu do nečekaných výšin. Jaké jsou nejčastější příchutě?

  • máta – nabízí osvěžující chuť
  • pomeranč – hodí se nejlépe k dortům a zákuskům
  • káva – využijete především při přípravě tiramisu

Čokoládová omáčka: Jak na to?

Čokoládová omáčka dokáže pozvednout chuť všech myslitelných sladkých pokušení. Toto všestranné dochucovadlo navíc můžete vyrobit v různých variantách. Ponořte se do tajů výroby čokoládové omáčky!

Základní suroviny

Při přípravě dobré čokoládové omáčky samozřejmě záleží na kvalitě jednotlivých surovin. Klíčem k úspěchu je především kvalitní čokoláda, protože ovlivňuje nejen chuť, ale také výslednou texturu omáčky. Co se nejvíce podílí na výsledné chuti čokoládové omáčky?

  • čokoláda – podle plánovaného receptu si zvolte příslušný typ čokolády
  • smetana – dodává omáčce bohatou chuť a jemnou strukturu, pro fit variantu můžete vybrat méně tučnou smetanu
  • máslo – společně se smetanou dodává omáčce jemnost

Recept

Podomácku vyrobená čokoládová poleva vám může poskytnut nesrovnatelný chuťový zážitek v porovnání s kupovanými. Její příprava není tak náročná, jak by se mohla na první pohled jevit. Směle se pusťte do její přípravy, a budete jen překvapeni, jak rychlý tento proces ve výsledku může být.

Suroviny

  • 150 g čokolády
  • 25 g másla
  • 125 ml vysokoprocentní smetany
  • 1 polévková lžíce cukru

Postup

  1. Čokoládu roztavte ve vodní lázni. 
  2. Přidejte máslo, smetanu a cukr.
  3. Míchejte, dokud se suroviny nespojí.
  4. Podávejte za tepla jako doplněk vašeho oblíbeného dezertu.
Mistrovství čokoládových omáček: Jak na to?

Tipy a vylepšení

Pokud jste se dostali do fáze, kdy jste spokojení s tím, jak zvládáte základní přípravu čokoládové omáčky, slyšíte možná volání neznámých dálek. Čokoládovou omáčku můžete na další level posunout tím, že ji vhodně dochutíte. 

Jako typické dochucovadlo nejčastěji slouží vanilka nebo skořice. Pokud jste odvážnějšího ražení, určitě vyzkoušejte chilli. Nemusíte se však bát ani ničeho odvážnějšího jako jsou alkoholické likéry. Z nich byste měli věnovat pozornost zejména Baileys nebo kávovému likéru Kahlua.

Pokročilá příprava čokoládových omáček

Mimo dochucování a různé experimenty se také můžete pokusit o některé pokročilé druhy omáček. Každý z těchto receptů nabízí jedinečnou chuť a texturu, které určitě stojí za vyzkoušení.

Ganache

Je luxusní čokoládová omáčka, která má univerzální využití při dozdobování dezertů. Její výhodou je, že po nakrojení nepraská. Samotná omáčka se skládá pouze ze dvou surovin, kterými jsou čokoláda a smetana. U obou surovin si však pečlivě hlídejte složení. Čokoláda by měla mít minimálně 50 % kakaové hmoty a smetana by měla obsahovat minimálně 30 % tuku. 

Suroviny

Postup

Nejdříve vylijete smetanu do kastrůlku a začnete ji zahřívat na mírném plameni. Do keramické misky bokem si mezitím nalámejte tabulku čokolády. Zahřátou smetanu poznáte tak, že se na povrchu začnou dělat bublinky. Vroucí smetanu následně nalijete k čokoládě a necháte ji, aby se v tekutině začala rozpouštět. Po přibližně minutě můžete vzít metličku a směs náležitě rozmíchat. Výsledná ganache by měla mít hladkou a lesklou texturu. Před nanášením na dezerty nechte zchladnout do pokojové teploty.

Jak na konzistenci ganache

Podle poměru, v jakém namícháte smetanu a čokoládu, vám může vzniknout ganache různé konzistence. Klasická ganache se připravuje v poměru jedna ku jedné. Pokud byste raději hustou konzistenci, navyšte poměr čokolády ke smetaně dva ku jedné. Po smíchání byste výslednou směs měli nechat uležet přes noc v ledničce. 

Pokud chystáte například pařížskou šlehačku, bude se vám hodit řídká ganache. V tomto případě navýšíte poměr smetany oproti čokoládě na dva ku jedné. 

Jak skladovat čokoládovou omáčku

Pokud se stane, že veškerou omáčku ihned nespotřebujete, jistě si ji budete chtít někam uložit pro další použití. Dodržování správných zásad skladování vám umožní zachovat nejen chuť čokoládové omáčky, ale také její unikátní konzistenci. 

Jak skladovat

Pokud vám čokoláda zchladne do pokojové teploty, můžete ji přendat do uzavíratelné skladovací dózy. Tuto dózu následně uchovávejte v chladničce, aby omáčka vydržela co nejdéle čerstvá. Umístění do chladu je klíčové zejména proto, že se omáčky vyrábí z mléčných výrobků, které jsou citlivé na teplotu.

Pokud plánujete omáčku pro přípravu jídla nebo dezertů využít ještě téhož dne nebo nejpozději druhého dne, nemusíte s umisťováním do lednice pospíchat. Přesto je nejlepší omáčku pokud možno do lednice umístit.

Mistrovství čokoládových omáček: Jak na to?

Jak skladovat čokoládu

Jak uskladnit čokoládu, aby se neroztekla a udržela si správnou konzistenci? To vám poradíme v našem článku!

Přečíst článek

Jakou má čokoládová omáčka trvanlivost

Po uskladnění v lednici máte na spotřebování čokoládové omáčky přibližně dva týdny. Přesto nezapomínejte před každým užitím kontrolovat, zda je omáčka chuťově vyhovující. Pokud je vaše omáčka vyrobena bez použití mléčných produktů, můžete ji krátkodobě skladovat mimo lednici – tato doba by však neměla přesáhnout tři dny. 

Pokud máte dostatečnou kapacitu v mrazáku, můžete se vydat i cestou zamrazování. Výslednou omáčku jednoduše uschováte do uzavíratelného boxu. Boxík by ale neměl být přeplněný, aby čokoláda měla prostor pro roztažení. Takto uskladněná omáčka vám v mrazáku vydrží až tři měsíce. Před zamýšleným využitím ji však nezapomeňte den předem vyndat z mrazáku, aby vám přes noc roztála.

Připravte čokoládovou omáčku jako mistři

Osvojení jemného umění výroby čokoládových omáček vám může otevřít svět pokročilé cukrařiny. Správnou volbou typu omáčky dokážete z každého dezertu vyčarovat ojedinělý zážitek pro chuťové buňky – vaše i vašeho okolí. Ať už se chystáte na polévaný dort, nebo pouze na vylepšení zmrzliny či ovoce, nebojte se vložit do přípravy čokoládových omáček svou fantazii. V dochucování se rozhodně meze nekladou. Popusťte fantazii svým chuťovým pohárkům, ale především nezapomeňte použít kvalitní suroviny. Vyberte si ty nejlepší čokolády, abyste dosáhli perfektního výsledku.