Čokoládové pralinky
Pokud rádi mlsáte po menších kousíčkách a s každým soustem zažíváte trochu jinou chuťovou kombinaci, pak jste už jistě přišli na chuť čokoládovým pralinkám. Nejspíš vás také nepřekvapí, že jejich největším producentem je Belgie, která bere všechny záležitosti kolem čokolády nesmírně vážně. Není proto také ničím překvapivým, že si čokoládové pralinky značky Neuhaus přibalil na cestu do vesmíru i belgický astronaut Frank De Winne. Pojďte se nyní i vy ponořit do světa jejich lahodné chuti.
Kde se vzaly čokoládové pralinky?
Příběh čokoládové pralinky, jak ji známe dnes, se začal psát v Belgii v polovině 19. století. Přesněji v roce 1857. Příběh vzniku tohoto čokoládového potěšení je neodmyslitelně spjat s rodinou Neuhaus. Byl to ale skutečně počátek?
Francouzská předehra
Samotné slovo pralinka je ale ještě o dvě stě let starší než belgické pralinky. Původně označovalo mandle obalené zkaramelizovaným cukrem. Tuto cukrovinku pojmenoval šéfkuchař Clement Lassagne po svém pánovi vévodovi z Praslinu. Dodnes jsou tyto obalené oříšky známé jako francouzské pralinky.
Americká cesta
Svým vlastním životem si začaly žít pralinky v Americe, kam si je v 19. století přivezli francouzští osadníci. Jejich stopu můžeme vysledovat až do New Orleans, kde pro jejich výrobu začaly kreolské ženy využívat suroviny, které měly nejsnáze k dispozici. Proto místo mandlí používaly pekanové ořechy, které navíc obohatily máslem, mlékem nebo smetanou.
Hořké počátky v Belgii
Pralinky, jak si je představí asi většina z čokomilců, jsou ty belgické. Jejich příběh se váže na Jeana Neuhause, který se v roce 1857 přestěhoval do Belgie ze Švýcarska. Původně se chtěl stát lékařem, ale protože nesnesl pohled na krev, tak začal pomáhat lidem alespoň jako lékárník. Tehdy ho napadlo, že by mohl zkusit nepříjemnou chuť léků trochu zastřít, a tak začal léky potahovat vrstvičkou čokolády.
Dárková krabička pralinek 21 ks
Dárková krabička pralinek 6 ks
Srdce z lásky - pralinka
Dárková krabička srdíčkových pralinek 4 ks
Dárková krabička pralinek 9 ks
První čokoládové pralinky Neuhaus
Jeho nápad k dokonalosti dovedl jeho vnuk v roce 1912, kdy místo léků začal vyrábět čokoládové pralinky v podobě, jakou si uchovaly po dlouhá léta. Z dílny rodiny Neuhaus také pochází ikonická krabička známá také jako ballotin. Nápad na tuto krabičku, která je neodmyslitelně spjata s pralinkami, vzešel z iniciativy manželky Jeana Neuhause mladšího.
Chcete se o Belgické čokoládě dozvědět více?
Přečtěte si také: Belgická čokoláda: tradiční kvalita s inovativní chutí
Z čeho se čokoládové pralinky vyrábí?
Říká se, že každá pralinka by měla poskytnout několik různých vjemů, ať už se jedná o konkrétní chutě, nebo také o texturu. Umění vybalancovat složení pralinek je skutečně práce i s nejmenšími detaily.
Základem je čokoláda
Pokud se zaměříme především na nejběžnější pralinky belgického typu, je čokoláda jejich klíčovou ingrediencí. Své místo si ve světě čokoládových pralinek našly všechny tři základní druhy čokolády – hořká, mléčná i bílá.
Není také výjimkou, že jsou pralinky vyráběny z čokolád typu Single Origin nebo Bean to Bar. Na základě jejich specifických chuťových vlastností se potom nabízí různé kombinace s dalšími příchutěmi.
-
Hořká čokoláda je díky své méně sladké chuti kombinovatelná s velkým množstvím různých náplní. Mezi ty nejoblíbenější patří například různé ořechy, likéry nebo třeba mátový krém.
-
Mléčná čokoláda je o poznání sladší, a tak se lépe kombinuje se sladším obsahem. Nejčastěji se tak setkáte s pralinkami, které jsou plněny karamelem, různými ořechy nebo také burákovým máslem.
-
Bílá čokoláda má nejnižší bod tání, a tak je výběr vhodné náplně náročnou disciplínou. U bílých pralinek se tak běžně setkáte s ovocnou náplní, nejčastěji jahodovou, malinovou nebo citrusovou.
Chuť, která se rozplyne
Ať už jste zvyklí pralinku rozkousnout, nebo ji necháváte rozplynout, vždy narazíte na vnitřní náplň. V tomto ohledu mají výrobci pralinek téměř nekonečné možnosti. Nejčastěji se setkáte s náplní zvanou ganache. Tato náplň vzniká spojením čokolády a smetany a stala se v podstatě nedílnou součástí téměř všech belgických pralinek. Nejčastěji se vyrábí z hořké čokolády, avšak není výjimkou, že se setkáte i s ganache z bílé nebo mléčné čokolády.
Mimo tuto nejtypičtější náplň se ale samozřejmě můžete setkat i s karamelovou náplní. Tu je možné ještě dále ochutit třeba vanilkou a připravit ji do tekutější nebo lepivější konzistence.
Milovníci dobrého pití zase mohou ocenit pralinky, které pod svou skořápkou ukrývají maličký hlt kvalitního alkoholu.
Náplň, která křupe
Z hlediska textury je také důležité, aby byla v pralince obsažena i textura, která bude alespoň částečně pevná.
Nejčastěji tuto roli v pralince plní různé druhy ořechů. Ty je možné do pralinky přidat buď vcelku, nebo rozemleté na menší kousky. Mezi ty úplně nejoblíbenější ořechy patří zejména mandle, ale můžete se setkat i s lískovými oříšky, vlašskými ořechy, pekanovými ořechy nebo s arašídy.
Potřebnou pevnou texturu může pralince dodat i ovoce. Výrobci pralinek s oblibou využívají i ovocná pyré. Ta by pralince ale potřebnou texturu nedodala, a tak je třeba sáhnout spíše po ovoci sušeném nebo třeba naloženém v alkoholu.
Typy čokoládových pralinek
Čokoládové pralinky jsou známé svým pestrým univerzem tvarů a příchutí. Pojďte se seznámit s těmi nejčastějšími a nejtradičnějšími podobami.
Tvarované pralinky
Nejčastějším typem pralinek jsou ty, které se tvarují ve speciálních formách na pralinky. Postup výroby je takový, že se do formy vylije rozpuštěná a temperovaná čokoláda tak, aby vytvořila tenkou vrstvu skořápky pralinky. Následně se čokoláda nechá několik minut tuhnout, aby se mohla pralinka začít plnit. Aby se pralinka opět zcelila, tak se forma musí znovu nahřát. Pralinka se poté může utěsnit tenkou vrstvou temperované čokolády a celý proces poté završuje tuhnutí celého výrobku
Pralinky typu čokoládový lanýž
Oblíbenou formou pralinek jsou také pralinky, které se vyrábí bez formy a jsou známé jako čokoládové lanýže. Postup výroby těchto pralinek začíná od náplně. Hladkou směsí se plní cukrářská zdobička a pomocní ní se dělají na připravený plech hrudky.
Hrudky se následně nechávají ztuhnout, aby dobře držely tvar. Následně jsou potaženy čokoládou, aby mohly znovu ztuhnout.
Krájené pralinky
Trojici oblíbených typů pralinek doplňují krájené pralinky. Ty jsou typicky vyráběny z ořechové směsi, která je zahuštěna máslem nebo smetanou. Celá směs se poté tepelně upravuje, aby bylo dosaženo částečné karamelizace a tím vznikla hustá a lepivá hmota.
Tato hmota se následně vytvaruje a nechá se ztuhnout, aby se v poslední fázi mohla velmi ostrým nožem nakrájet na menší kousky.
Oblíbené chuťové kombinace pralinek
Pokud byste s ochutnáváním pralinek chtěli začít úplně od základů, rozhodně se vyplatí vsadit na ty úplně nejpůvodnější příchutě. Uvádí se, že existují celkem čtyři základní typy pralinek.
-
Pralinka z mléčné čokolády plněná mandlemi, cukrem vanilkou, kakaem nebo lískovými oříšky.
-
Pralinka z hořké čokolády a máslového krému
-
Pralinka hořké čokolády a marcipánu
-
Pralinka z bílé čokolády plněná máslovým krémem s oříškem uprostřed
Každý, kdo měl ale jen trochu možnost nahlédnout do pestrého univerza čokoládových pralinek, ví, že toto řemeslo je více než které jiné zcela posedlé inovací a hledáním nových a nových chuťových výzev pro ty nejmlsnější jazýčky.
Nejznámější značky čokoládových pralinek
Při výběru čokoládových pralinek vám může být dobrým pomocníkem známá značka, která garantuje jistou kvalitu výroby. Které značky belgických pralinek byste si určitě neměli nechat ujít?
Původní pralinky Neuhaus
Vyhlášená značka belgické čokolády Neuhaus stojí za zrodem čokoládové pralinky tak, jak ji známe. Při výrobě dodnes firma dodržuje tradiční postupy, které dovedně snoubí s inovativními přístupy. Díky svým vysokým standardům také tato společnost drží královskou pečeť kvality.
Pokud byste si mohli dát pouze jednu jedinou pralinku, měli byste vyzkoušet pralinku caprice. Tuto pralinku firma vytvořila speciálně pro světovou výstavu, která se v roce 1958 konala v Bruselu. Caprice již léta okouzluje svou nugátovou chutí s příměsí madagaskarské vanilky.
Godiva kombinuje tradici s novátorstvím
Nejmladší z našeho výběru značek čokoládových pralinek je značka Godiva. Své pralinky Godiva vyrábí s hlubokou úctou k tradici výroby, ale také s chutí experimentovat a posouvat hranice chuti.
V průběhu celého roku čokoládovna vydává různé limitované edice svých čokolád a pralinek. Pokud ale budete chtít ochutnat skutečně ty nejzákladnější kousky, můžete si pořídit jejich zlatý ballotin.
Kvalitní a dostupné pralinky Leonidas
Trojici známých belgických výrobců čokolády uzavírá značka Leonidas. Ačkoliv se jedná o tradičně belgickou značkou, za jejím zrodem stál řecký cukrář Leonidas Kestekides. Filosofií značky je, aby si mohl každý dopřát kvalitní, a přesto cenově dostupnou čokoládu.
Pokud bychom měli jednu z jejich pralinek vyzdvihnout, tak pralinku známou jako manon, kterou můžete ochutnat v mnoha variacích. Tou první však byla pralinka z bílé, mléčné nebo hořké čokolády, která byla naplěna máslovým krémem s příchutí kávy a celým lískovým oříškem.
Dopřejte si jedinečné chutě pralinek
Pokud skutečně rádi experimentujete s kombinacemi a chutěmi, jsou pro vás pralinky tím pravým odvětvím, kde můžete objevovat. Zvlášť nyní, když jste se na svou objevitelskou pouť posilnili vydatnými informacemi o pralinkách.
Ať už si pralinky dopřejete jen tak sami, nebo je někomu darujete, vězte, že se tím budete podílet na šíření světoznámé kultury belgického čokolatérství. Není tedy na co čekat, pojďte si vybrat!